Comparison of exploratory behavior of three subterranean rodent species - Plánka, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Schopnost explorovat je velmi důležitá pro podzemní savce, zvláště když mají velké energetické výdaje při hrabání. Cílem této studie bylo zjistit, zda tři druhy striktně podzemních hlodavců s rozdílným sociálním systémem mají rozdílný vzor v seznamování se s okolím a v chování v novém prostředí, které bylo zprostředkováno open-field testem. Výsledky ukázaly, že proces vytváření prostorové mapy u solitérního Heliophobius argenteocinereus je podobný jako u solitérních spalacidů - Spalax ehrenbergi, z jiné studie, a zároveň se liší od obou sociálních druhů. Heliophobius argenteocinereus urazil delší dráhu než Fukomys mechowii a Fukomys darlingi. Srovnání doby, kterou strávili v různých zónách arény, ukázalo na více obezřetné chování u solitérního druhu, protože strávili méně času v centrální části v porovnání s oběma sociálními druhy. Také vzor chování se lišil v průběhu 30 minutového pokusu. Parametry ukazující ztrátu zájmu o nové prostředí (dlouhé pauzy a péče o srst) byly také více běžné u sociálních druhů. Žádné rozdíly nebyli objeveny v rámci porovnání pohlaví.
Comparison of exploratory behavior of three subterranean rodent species