Rozhovor jako jeden z prostředků sociální práce s klientem - Semerová, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá rozhovorem v sociální práci. Ten je možno považovat za základní techniku i nástroj sociálního pracovníka při jednání s klientem. Na začátku stručně seznamuje se sociální prácí, osobou sociálního pracovníka a pojednává o rozhovoru v sociální práci obecně. Předně je zaměřena na problematiku nedirektivního podpůrného poradenského rozhovoru, který přibližuje charakteristikou jeho jednotlivých fází. K ucelenosti tématu pozornost okrajově věnuje technice aktivního naslouchání a asertivního chování. Práce se v závěru zamýšlí nad otázkou, jak pojednávaný rozhovor sociálního pracovníka s klientem napomáhá k dosažení, naplnění a tím i realizaci poslání a cílů sociální práce. Pomocí tří vymezených cílů z oblasti sociální práce následně vyhodnocuje a poukazuje na roli rozhovoru vzhledem k položené otázce.
Interview as One of Instruments of Social Work with a Client
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; rozhovor; nedirektivní podpůrný poradenský rozhovor; fáze rozhovoru; aktivní naslouchání; asertivní chování; social work; social worker; interview; indirective supportave consultation; phase of interview; active listening; assertive behaviour