Dilemata v organizacích pomáhajících lidem s autismem - Špačková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá etickými dilematy, se kterými se setkávají organizace pomáhající lidem s autismem. V úvodu popisuji metodické kroky vypracování. Práce je rozdělena do šesti okruhů. V prvním okruhu se věnuji cílové skupině a jejím specifickým druhům. Jako druhý okruh jsou specifika sociální práce s lidmi s autismem. Třetí okruh se věnuje etice v sociální práci, tedy převážně etickému kodexu, problémům a dilematům sociálních pracovníků. Ve čtvrtém okruhu jsou zmíněny etické teorie - Deontologie, Utilitarismus a Antiopresivní přístup. Navazuje pátý okruh, kde jsou představeny konkrétní dilemata organizací pomáhající lidem s autismem. Poslední okruh se zabývá aplikací teorií na konkrétní dilema. Dále byla provedena výzkumná sonda v jedné organizaci, která se zabývá poruchami autistického spektra. Získané informace byly zpracovány v rámci diskuze.
Dilemmas of organizations providing services to people with autism
Keywords: autismus; poruchy autistického spektra; sociální práce; etika; etické dilema; etické teorie; autism; autism spectrum disorder; social work; ethics; ethical dilemmas; ethical theories