Osteoporóza - rozbor rizikových faktorů a zdravotně sociálních dopadů u postmenopauzálních žen v regionu Klatovy - Šantorová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem bakalářské práce je Osteoporóza - rozbor rizikových faktorů a zdravotně sociálních dopadů se zaměřením na postmenopauzální ženy v regionu Klatovy. Osteoporóza je onemocnění kostí těla, které je charakterizováno úbytkem množství kostních minerálů, poklesem kostní hustoty a změnou mikroarchitektury kosti. Důsledkem těchto změn je snížená kvalita kostní tkáně a zvýšené riziko zlomenin kostí. Celkově můžeme rizikové faktory rozdělit do třech velkých skupin: faktory pacientem samotným neovlivnitelné (věk, pohlaví genetické vlivy, geografické vlivy a klimatické podmínky), které jsou již předem dány a nelze je změnit, dále na faktory částečně ovlivnitelné různými opatřeními, např. dietními, režimovými a léčebnými. Poslední skupinu pak tvoří faktory přímo postiženou osobou ovlivnitelné, a tedy závislé pouze na její vůli a rozhodnutí (přívod vápníku do organismu, vliv výživy, pohyblivost, zlozvyky). V teoretické části jsou vysvětleny pojmy související s názvem bakalářské práce: etiopatogeneze osteoporózy, rizikové faktory, klinický obraz tohoto onemocnění, vyšetření pacientů s osteoporózou, prevence a léčba osteoporózy, dále anatomie, struktura a funkce kosti a v neposlední řadě klimakterium a postmenopauza. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena metoda sběru dat formou dotazníku. Byly vytvořeny dva dotazníky, z nichž první obsahoval 17 uzavřených otázek, druhý 17 uzavřených otázek a 1 otázku otevřenou. Data byla sbírána v období června 2007 až června 2008. Nejprve bylo rozdáno 100 dotazníků, jejichž návratnost byla 100 %. Po vyhodnocení měření osteoporózy bylo rozdáno 66 dotazníků ženám, u kterých byla zjištěna osteoporóza nebo osteopenie a návratnost byla 60 dotazníků Zkoumaným souborem byly ženy po menopauze od 45 do 80 let věku z regionu Klatovy. Hypotéza č. 1, že ženy s významnou osteoporózou měly 3 a více rizikových faktorů, se mi potvrdila, jelikož 15 žen s významnou naměřenou osteoporózou uvedlo v dotazníku 3 a více rizikových faktorů. Hypotéza č. 2, že většina žen, u kterých se prokázala vyšetřením osteoporóza nebo osteopenie, změní svůj dosavadní životní styl a stravovací návyky, se potvrdila, protože z 60ti dotázaných žen, které tímto onemocněním trpí, změnilo svůj životní styl 54 žen. Hypotéza č. 2, že nejméně pětina žen s diagnózou osteoporózy utrpělo některou z typických zlomenin, je pravdivá, protože z 15ti pacientek, které mají osteoporózu, uvedlo zlomeninu již v prvním dotazníku 13 žen, ve druhém dotazníku (zlomenina od posledního měření) 5 žen. Cílem vlastní práce bylo zjistit rozsah výskytu osteoporózy u měřeného souboru, rozbor rizikových faktorů, zdravotně sociální dopady a důsledky v ročním sledování. Tohoto cíle bakalářské práce bylo dosaženo. Uvedenou práci bude možno využít k prevenci a odstranění ovlivnitelných rizikových faktorů, na základě rozboru rizikových faktorů a životního stylu dojde k osvětovému působení na zdravé ženy i již nemocné pacientky. Lepší informovanost žen je základním předpokladem pro prevenci osteoporózy.
Osteoporosis - analysis of hazard factors and health-social consequences on postclimacterial women in Klatovy region
Keywords: Osteoporóza; postmenopauza; prevence; rizikové faktory; ultrazvuková denzitometrie; vápník; Osteoporosis; postmenopausal; prevention; risk factors; ultrasonic densitometry; calcium