Sociální důsledky nemoci v rodině s nezaopatřeným dítětem - Leitkepová, Květa (Jihočeská univerzita, 2017)
Snahou bakalářské práce bylo objasnit způsob vzniku sociálních důsledků nemoci v rodině s nezaopatřeným dítětem a zjistit zda existuje možnost jejich prevence. Došlo k vymezení pojmů zdraví a nemoci. Již šířeji se práce zabývá významem rodiny a jejím historickým kontextem. Důvodem bylo poukázat na významné postavení rodiny v době nemoci. Představeny byly základní funkce rodiny a jejich vliv na její členy. Podařilo se potvrdit jedinečnost rodiny v systému zabezpečení a pomoci v nepříznivé životní situaci. Teoretickou část bakalářské práce potvrzují zkušenosti z praxe, které jsou shrnuty v kazuistikách. Jednotlivé případy byly vybrány náhodným způsobem spojeným se zájmem matek spolupodílet se na obsahu bakalářské práce a jejich potřebou svěřit se. Takovým způsobem chtějí pomáhat lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci. V bakalářské práci se nachází poznatek důležitosti rozšířené rodiny, která je v současnosti podceňována a práce může sloužit jako zdroj pro pochopení rodinných vztahů v době nemoci a sociálních důsledků nemoci na rodinu.
Social consequences of illness in a family with an unprovided child
Keywords: zdraví; nemoc; rodina; funkce rodiny; potřeby; sociální důsledky nemoci; sociální pomoc; health; illness; family; family function; needs; social conequences of illness; social support