Vyšetření mikrodelecí chromozomu Y u mužů z neplodných párů - Velíšková, Taťána (Jihočeská univerzita, 2018)
V poslední době se nejpopulárnějším tématem stává právě neplodnost. Kaţdým rokem se plodnost muţů sniţuje. Pří?inou můţe být špatná ţivotospráva, kouření, uţívání alkoholu a drog. Dále to mohou být i chemické látky, které se dostávají do potravy a vody. Další skupinou faktorů muţské neplodnosti jsou vlivy, které vedou k zahřívání varlat, optimální teplota je okolo 32 °C. Muţi, kteří nosí těsné prádlo a mají sedavé zaměstnání, jsou prokazatelně méně plodní. U mikrodelecí chromozomu Y se vyšetřuje dlouhé raménko Y chromozomu na AZF lokusu, kde jsou regiony AZFa, AZFb, AZFc. Delece na těchto pozicích jsou zodpovědné za poruchu tvorby a zrání spermií a jsou přenosné na muţské potomstvo. V důsledku chybění některé z oblasti AZF můţe docházet k oligospermii nebo azoospermii. Cílem bakalářské práce bylo optimalizovat metodu multiplex PCR pro vyšetření mikrodelecí v azoospermické oblasti chromozomu Y (AZFa, AZFb, AZFc) a vyhodnotit získaná data. V teoretické ?ásti jsou charakterizovány onemocnění týkající se neplodnosti muţů, například azoospermický faktor, Klinefelterův ?i Kallmanův syndrom. V praktické ?ásti bylo vyšetřeno ze stěru bukální sliznice 14 vzorků získaných od muţů. Všechny vzorky byly negativní, tudíţ všichni muţi byli plodní. S podezřením na jednoho neplodného muţe.
Examination of microdeletion of chromosome Y in male infertile couples
Keywords: Mikrodelece chromozomu Y; neplodnost; multiplex PCR; Microdeletion of chromosome Y; infertility; multiplex PCR