Logistické zabezpečení zásahu při výskytu slintavky a kulhavky ve velkochovu s 300 kusy skotu - Řezníčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Slintavka a kulhavka je akutní, velice nakažlivé virové onemocnění sudokopytníků (skot, ovce, prasata). Primárním zdrojem nákazy je nemocné zvíře, sekundárním zdrojem jsou jakékoli předměty kontaminované původcem onemocnění. Často přenášejí infekci i lidé (na botách či oděvu). V dnešní době se nejvíce hovoří o výskytu slintavky a kulhavky ve Velké Británii, ale ohniska nákazy tohoto onemocnění můžeme hledat na mnoha jiných místech po celém světě. Přestože poslední výskyt slintavky a kulhavky byl v České republice zaznamenán v roce 1975, existuje i v současné době reálné riziko zavlečení této nákazy na naše území. Lidé se slintavkou a kulhavkou mohou nakazit jen velmi vzácně. Také většina zvířat je schopna tuto nemoc přežít, přesto zavlečení nákazy do chovů znamená obrovské ekonomické ztráty. Proto mnoho zemí považuje za nezbytné bojovat proti nákaze všemi dostupnými prostředky. Důraz je kladen především na prevenci a přípravu různých plánů a přípravu odborníků. V případě jakéhokoli podezření z výskytu slintavky a kulhavky je nezbytně nutné dodržovat nezbytná opatření. Jen díky důkladné přípravě a správnému dodržování veškerých opatření můžeme s touto nebezpečnou nákazou efektivně bojovat, byť za cenu životů mnoha zvířat.
Logistics, security and intervention, a strategic approach to the occurrence of foot-and-mouth disease on 300 livestock in a farming community
Keywords: nebezpečná nákaza; ohnisko nákazy; slintavka a kulhavka; veterinární opatření; mimořádná opatření; kontrolované pásmo; pásmo dozoru; dangerous infection; the epi-centers of the contagion; foot and mouth disease; veterinary measures; necessary measures; contained zone; zone of the surveillance