Pěstování Silphium perfoliatum L. pro účely produkce bioplynu - Malina, David (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílené pěstování rostlin pro účely produkce bioplynu je stále velmi diskutovaným tématem. V tomto ohledu se dnes využívá především Zea Mays L. Pěstování této rostliny s sebou však nese určitá environmentální rizika. Jednou z možností, jak tyto rizika eliminovat či alespoň částečně zmírnit, je pěstování alternativních rostlin. Jednou z alternativních rostlin, hojně se využívající právě v energetice, je i Silphium perfoliatum L. Tato práce je založena na posouzení vhodnosti mužáku prorostlého pro účely produkce bioplynu a možností jeho zařazení do silážních mixů bez snížení produkce bioplynu. V rámci diplomové práce byly posuzovány vzorky sušiny ze siláže kukuřice seté a mužáku prorostlého a jejich různé poměry z hlediska produkce bioplynu. Byla využita metoda měření skutečné výtěžnosti bioplynu. Cílem práce bylo optimalizovat poměr posuzovaných silážních vzorků z hlediska tvorby bioplynu tak, aby nedošlo ke snížení produkce bioplynu. Dle výsledků práce pak lze doporučit silážní mix odpovídající poměru 70 % kukuřice setá: 30 % mužák prorostlý.
Cultivation of Silphium perfoliatum L. for biogas production
Keywords: Silphium perfoliatum L.; Zea mays L.; bioplyn; metan; fytomasa; Silphium perfoliatum L.; Zea mays L.; biogas; methane; phytomass