Charakteristika postav zamilovaných dívek v Lorkových dramatech - Polanská, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
V jádru této bakalářské práce stojí dramata španělského básníka a dramatika F. G. Lorky, ve kterých vystupují postavy mladých zamilovaných dívek patřící k typu divadelní postavy zvanému "innamorata" či "virgo". Autorka ve své práci tyto postavy analyzuje a vytváří souhrn jejich charakteristických vlastností. Povahu těchto postav srovnává se staršími vzory, vzniklými v době před nástupem dramatu F. G. Lorky. Autorka určí hranici vlivu starších, klasických konceptů na Lorkovy postavy a nalezne místa, kde k mísení a rozcházení těchto odlišných přístupů dochází.
Characteristics of girls in love in Lorca's theatre
Keywords: Federico García Lorca; Bodas de sangre; La casa de Bernarda Alba; Nevěsta; Adéla; Martirio; innamorata.; Federico García Lorca; Bodas de sangre (Blood Wedding); La casa de Bernarda Alba (The House of Bernarda Alba); Novia (The Bride); Adela; Martirio; innamorata.