Psychologické aspekty kriminality mládeže - Klepáč, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá kriminalitou mládeže a jejími příčinami. Cílem práce je objasnit, jaké jsou příčiny kriminálního chování mládeže a jak lze takovému chování předcházet prostřednictvím sociální práce. Práce obsahuje celkem pět kapitol a začíná vymezením mládeže a charakteristikou adolescence, jejími změnami a identitou. Poté se zabývá socializací a jejími činiteli, které jsou významným faktorem v období adolescence. Další část je věnována rizikovému chování a kriminalitě mládeže. Pozornost je věnována především motivaci kriminálního chování a kriminalitě mládeže z pohledu poruchy socializace. Poslední část je věnovaná sociální práci v kontextu prevence sociálně patologických jevů a zabývá se především prevencí a nástroji sociální práce s ohledem na kriminalitu mládeže.
Psychological aspects of juvenile delinquency
Keywords: mládež; kriminalita mládeže; delikvence; rizikové chování; sociální práce s mládeží; socializace; rodina; mravní vývoj; motivace; adolescence; youth; juvenile delinquency; delinquency; risky behavior; social work with youth; socialization; family; moral development; motivation; adolescence