Tuzemský reverse charge ve stavebnictví se zaměřením na dopad u vybraného dodavatele - Marešová, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této diplomové práce je postihnout co nejlépe vliv a dopad legislativních změn na podnikovou sféru. Tyto dopady lze hodnotit v krátkém i delším časovém období. K tomu by měla přispět i diplomová práce, která se zaměřuje především na poskytovatele stavebních a montážních prací, tj. plnění podléhající režimu přenesení daňové povinnosti, a okrajově na příjemce těchto plnění. Avšak cílem této práce není pouze zachytit vliv a dopad na podnikovou sféru, ale také sestavit takové dílo, které by zlepšilo informovanost nejen v dané oblasti, ale i v širší veřejnosti. V teoretické části jsou popsány důležité pojmy a je vysvětlena základní teorie zaměřující se na aplikaci režimu přenesení daňové povinnosti ve stavebnictví. V praktické části nalezne čtenář aplikaci tohoto institutu v praxi ve formě obecných názorů a principů, analýz hodnotící vliv režimu na peněžní tok, daňovou povinnost, pohledávky aj. Závěr této práce tvoří dosažené výsledky a zjištění vlivu režimu PDP u konkrétního podnikatelského subjektu.
National reverse charge in the building industry with a focus on effect by selected provider
Keywords: Daň z přidané hodnoty; reverse charge; stavebnictví; příjemce; poskytovatel; daňová povinnost; plátce DPH; zdanitelné plnění; zdaňovací období; místo zdanitelného plnění; Klasifikace produkce CZ-CPA; Value added tax; reverse charge; building industry; receiver; provider; tax liability; VAT payer; taxable supply; tax period; place of performance; classification of production CZ-CPA