Morfometrická analýza pohlavních rozdílů čtyř druhů ještěrů - Nerad, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Morfometrickou analýzou byly zjištěny rozdíly ve velikosti těla u vybraných druhů plazů. K přesnému stanovení výsledných a absolutních hodnot bylo zapotřebí použití statistických porovnání, a to jednocestnou ANOVOU a analýzou kovariance metodou ANCOVA, kde byla použita jako kovariáta délka těla. U Pachydactylus bibroni má samec větší velikost v délce a šířce hlavy absolutně, dále je absolutní rozdíl v délce a šířce těla, délce ocasu a šířce kořene ocasu než samice. U Cosymbotus platyurus je rovněž absolutní rozdíl ve velikosti všech částí těla ve prospěch samce. Tento rozdíl je stejný jako u Pachydactylus bibroni. U druhu Riopa fernandi je rozdíl v délce a šířce hlavy, v délce a šířce těla a v šířce kořene ocasu absolutní ve prospěch samce. Samice je větší v délce ocasu. U druhu Takydromus sexlineatus není rozdíl mezi pohlavími v délce a šířce hlavy a v délce ocasu, ale absolutní rozdíl je v délce a šířce těla ve prospěch samice. Samec má širší kořen ocasu než samice.
Morphometric analysis of sex differences in four species of lizards
Keywords: pohlavní dimorfizmus; velikost těla; morfometrické rozdíly; Pachydactylus bibroni; Cosymbotus platyurus; Riopa fernandi; Takydromus sexlineatus; sexual dimorphism; body size; morphometric differences; Pachydactylus bibroni; Cosymbotus platyurus; Riopa fernandi; Takydromus sexlineatus