Využití projektového vyučování při výuce Biogeografie na 2. stupni ZŠ - Loudová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem diplomové práce je vypracování vlastního konceptu výukového materiálu věnující se výuce biogeografie na 2. stupni ZŠ s využitím zásad projektového vyučování a praktických forem výuky. Návrh výukového materiálu je v podobě pracovní učebnice, která obsahuje pracovní listy k navrženým biogeografickým projektům. K pracovní učebnici byla také vytvořena metodická příručka pro učitele, která má pomoci pedagogům v organizaci těchto navržených projektů. Učební text odpovídá zásadám definovaným platnými vzdělávacími dokumenty. Teoretická část se věnuje zhodnocení významu učiva biogeografie a biosféry v kontextu RVP ZV a ŠVP sledovaných škol. Další kapitoly jsou věnované funkční analýze učebnic a pracovních sešitů pro 2. stupeň ZŠ a zhodnocení významu projektového vyučování ve výuce zeměpisu.
The use of project-based teaching in the teaching of Biogeography at the 2nd stage of Primary School
Keywords: biogeografie; projektová metoda; pracovní učebnice; metodická příručka; didaktická analýza; biogeography; project-based teaching; workbook; methodological guide; didactic analysis