Organizace a řízení procesů v cestovním ruchu - Poláková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení organizace a řízení procesů služeb ve vybraném podniku zaměřeném na cestovní ruch a návrh na případnou změnu těchto služeb ve prospěch zlepšení prosperity a kontinuity podnikání. Ve vybraném podniku byla analyzována léta 2007 a 2008. V práci byl analyzován podnik celkově, z hlediska finanční stránky podniku, z hlediska marketingu a managementu, z hlediska vnějšího a vnitřního prostředí podniku. Na základě těchto analýz byla stanovena doporučení pro zlepšení fungování podniku z dlouhodobého hlediska.
The organisation and process management in the tourism company
Keywords: organizace; řízení procesů; služby; cestovní ruch; finance podniku; marketing; management; vnější prostředí podniku; vnitřní prostředí podniku; organisation; process management; services; tourism; corporation finance; marketing; engineering management; external environment; internal environment