Výchova a vzdělávání prostřednictvím rodinného loutkového divadla - Hoffmannová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této práce rodinné loutkové divadlo. Cílem je znovuobjevení ztraceného fenoménu rodinných loutkových divadel, zpracování návrhů dekorací, proscénia, loutek a realizace tří z nich v praktické části. Teoretická část práce je rozdělena do tří tematických kapitol. První pojednává o vzniku loutkového divadla, jeho vývoji, dále pak o počátcích loutkářství v Čechách, následně vzniku rodinného loutkového divadla, jeho vývoji a zániku. Druhá část rozebírá možnosti využití rodinného loutkového divadla jako tématu v hodinách výtvarné výchovy na 2. stupni základních škol a třetí část přibližuje problematiku multikulturní tolerance, kterou se zabývá přiložená divadelní hra.
Upbringing and education by the family puppet theatre
Keywords: rodinné loutkové divadlo; domácí divadlo; loutka; historie loutkového divadla; Dekorace českých umělců; výtvarná výchova; multikulturní tolerance; family puppet theatre; home theatre; puppet; puppet theatre history; Dekorace českých umělců; art class; multicultural tolerance