Naděje a beznaděj v kontextu sebevražedných pokusů - Převrátilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá nadějí a beznadějí v kontextu sebevražedných pokusů. Teoretická část práce se věnuje popisu sebevražd a sebevražedným pokusům, motivům a teoriím sebevražd a její hlavní část je věnována beznaději a naději a jejich proměně před a po posledním sebevražedném pokusu. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu s použitím pěti hloubkových polostrukturovaných rozhovorů, které byly realizovány s mladými ženami, jež mají za sebou jeden či více sebevražedných pokusů, které se odehráli před jedním až pěti lety. Cílem výzkumu je zmapování individuálního prožívání každé respondentky zejména s ohledem na pocity naděje a beznaděje. Data byla zpracována pomocí případové studie pro lepší pochopení pocitů naděje, beznaděje a jejich proměně.
Hope and it's absence in the eyes of suicide attempts
Keywords: Sebevražda; sebevražedný pokus; nadějě; beznaděj; suicide; suicide attempt; hopefulness; hopelessness