Metody a principy ve výuce přírodopisu na alternativních základních školách - Matějková, Radka (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá výukou přírodopisu na Montessori školách. Literární přehled popisuje Montessori metodu a konkrétní principy, které by se ve výuce měly vyskytovat. Nejprve je vysvětlen pojem alternativní škola a přehled historie a rozvoje alternativních škol v ČR. Následuje historie Montessori pedagogiky a životopis zakladatelky Montessori metody, Marie Montessori. Dále jsou popsána Montessori vývojová období, role Montessori učitele a shrnuty nejdůležitější Montessori principů a metod dle dostupné literatury. Výskyt různých principů Montessori metody byl zkoumán na 7 z 15 Montessori škol v ČR, s adolescentním programem. Data obsahují záznamy o frekvencích jednotlivých principů a metod v učících blocích zaměřených na přírodopis, zároveň byly zaznamenány dodatečné údaje, aby mohly být prozkoumány různé faktory, které mohou dodržování Montessori metody ovlivnit. Vzorek byl doplněn o 2 učící bloky na tradičních školách pro porovnání. Cílem práce je zjistit úroveň dodržování Montessori metody při výuce přírodopisných témat na různých školách, a prozkoumat některé faktory, které mohou výuku ovlivňovat.
Methods and principles in science education at lower- secondary level of alternative schools
Keywords: přírodopis; alternativní vzdělání; Montessori; výukové metody; biology; alternative education; Montessori; teaching methods