Role znaků a geonů v rozpoznávání predátorů netrénovanými ptáky: obrana hnízda - Nováková, Nela (Jihočeská univerzita, 2017)
Zkoumala jsem dvě hlavní hypotézy rozpoznávání objektů: Particulate feature theory a recognition by components pomocí metod behaviorální ekologie, přesněji skrze obranu hnízda. Testovali jsme reakce ťuhýka obecného (Lanius collurio) na atrapy poštolky obecné (Falco tinnunculus), která měla změněnou polohu tělních částí (s hlavou nahoře, hlavou uprostřed a hlavou dole). Naše výsledky ukazují, že ptáci nebyli schopni rozpoznat poštolku v atrapách s nesprávně umístěnou hlavou. Tudíž naše výsledky podporují spíše teorii recognition by components.
Role of features and geons in predator recognition by untrained birds: nest defence
Keywords: rozpoznávání predátora; recognition by components; particulate feature theory; obrana hnízda; predator recognition; recognition by components; particulate feature theory; nest defence