Analýza nových trendů v konstrukci a používání dopravních a manipulačních zařízení a prostředků v zemědělství. - Sommerová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá analýzou dopravy a manipulačních operací prováděných na konkrétní zemědělské farmě. Jedná o manipulační operace a dopravu při manipulaci se zrnem a objemnými hmotami. Dále analyzuje nové trendy na trhu s dopravními a manipulačními prostředky. Na základě těchto analýz je zpracován návrh na modernizaci manipulačních zařízení a dopravních prostředků. Vybavení farmy bylo navrhováno vhodnými dopravními prostředky a manipulačními zařízeními nejen z hlediska technického, ale i z hlediska ekologického a ekonomického. Z tohoto důvodu bylo navrženo některé stávající dopravní prostředky vyřadit, některé vyměnit za nové a při sklizni slámy zvolit po analýze nákladů jiné manipulační a dopravní prostředky z důvodu změny způsobu sklizně. Při modernizaci jsou navrhovány nové dopravní a manipulační prostředky pro jejich větší univerzálnost, čímž dochází k jejich vyššímu využití a tím ke snížení jednotkových nákladů.
Analysis of new trends in design and use of transport and handling equipment and resources in agriculture
Keywords: manipulace a doprava v zemědělství; objemné hmoty a zrno; dopravní prostředky; manipulační prostředky; handling and transportation in griculture; grain and bulk materials; vehicles; handling equipment