Epidemiologicky závažná onemocnění a možnosti zábrany jejich zneužití a následného rozšíření v populaci - Vaňová, Naďa (Jihočeská univerzita, 2011)
Z historie jsou známy případy epidemií, které zredukovaly lidskou populaci mnohdy více, než válečné konflikty. Typickým příkladem je epidemie španělské chřipky za 1. světové války. Je všeobecně známo, že velká část naší populace nemá dostatečné znalosti o vysoce nebezpečných onemocněních, která lze zneužít bioteroristy, tuto hrozbu podceňují a mnohdy nemají ani ponětí, jak se před biologickými agens chránit nebo jak postupovat v případě možného napadení. Tuto tématiku jsem si pro diplomovou práci zvolila proto, že současný stav znalosti obyvatel o této problematice považuji za neuspokojivý. Cílem mé práce je definovat epidemiologicky závažná onemocnění, která jsou vhodná pro zneužití v rámci akcí bioteroristů, zaměřit se na jejich diagnostiku, léčbu a prevenci. Na základě studia odborné literatury a konzultací jsem navrhla preventivní opatření a pokyny, jak se chovat v případě možného rizika napadení biologickými bojovými látkami a následně jsem vytvořila dva typy informačních letáků pro širokou veřejnost. Tyto dva informační letáky jsem zároveň předala k odbornému posouzení právnické kanceláři, zda nenaplňují skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy. Výsledkem je názor, že leták s obecnými informacemi lze využít pro zvýšení znalostí obyvatelstva o preventivní ochraně před možným rizikem napadení nebo zneužití biologických agens. Druhý leták s detailnějšími informacemi lze využít pouze pro účely této diplomové práce, případně pro účely tematického nácviku součinnosti IZS a obyvatelstva v dané oblasti.
MAJOR EPIDEMIOLOGICAL DISEASES AND POSSIBILITIES OF RESTRICTION ITS MALFEASANCE AND CONSEQUENTIAL SPREAD IN POPULATION
Keywords: Infekční agens; Inkubační doba; Infekční dávka; biologický agens; původce; protiepidemická opatření; diagnostika; Infection agens; incubation period; infective dose; biologicak agents; originator; anti-epidemic measures; diagnostic