Biblické a mytologické prvky v C. S. Lewisových Letopisech Narnie - Váňová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou biblických a mytologických prvků ve fantastické sérii Letopisy Narnie. Úvodní teoretická část práce se zaměřuje na život spisovatele C. S. Lewise a zdroje inspirace, které ho vedly k napsání jeho díla. Mezi ně patří především středověká romance a mytologické postavy. Ve druhé části práce jsou analyzovány a postupně charakterizovány biblické a mytologické prvky, které byly v dílech nalezené. Dále se práce zaměřuje na morální hodnoty celého díla a jeho přínos. Závěr práce obsahuje stručné shrnutí biblických, mytologických prvků a morálních hodnot díla.
The Biblical and Mythological Elements in C. S. Lewis´s Chronicles of Narnia
Keywords: mytologie; křesťanství; fantasy; archetyp; mravnost; mythology; christianity; fantasy; archetype; morality