Od historie k současnosti Brd, pověsti, tradice a zajímavosti - Kubíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce bude přiblížit zatím stávající Vojenský újezd Brdy se zaměřením na západočeskou část Brd. Práce bude zahrnovat historii, vývoj a pověsti vybraných starých brdských zřícenin. Snahou práce bude také vyzdvihnout kulturní zajímavosti Brd, které jsou méně známé. Pozornost bude věnována významným cyklotrasám a turistickým stezkám. Bakalářská práce se bude skládat ze dvou částí teoretické a praktické. Do teoretické části budou zahrnuta témata: stručná historie Brd, vybrané nejvýznamnější historické památky a bývalé vesnice. V praktické části budou zhodnoceny stávající brdské stezky, turistické a cyklistické trasy na území Brd kolem obcí Borovno, Číčov, Dobřív, Mirošov, Míšov, Skořice, Strašice, Štítov, Těně, Trokavec, jejichž území se rozkládá na ploše přibližně 87 km2. V praktické části bude zpracován zcela nový návrh turistické trasy v okolí výše uvedených obcí, které budou obsahovat texty na osmi nových naučných tabulích, včetně výběru vyobrazení a popisek.
From the History to the Contemporaneity of Brdy, Legends, Traditions and Curiosities
Keywords: Brdy; Vojenský újezd; chráněná krajinná oblast; pověsti Brd; naučná stezka; informační tabule; Brdy; military area; nature conservation area; tales about Brdy; nature trail; information board