Hodnocení úrovně výživy skotu v daném podniku - Šandera, Filip (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením úrovně výživy skotu se zaměřením na dojnice v jednotlivých fázích laktace. K vypracování práce přispělo Zemědělské družstvo Podkleťan Křemže. V zemědělském družstvu probíhalo sledování kvality objemných krmiv, technika krmení a celkové složení krmné dávky. Hodnocení objemných krmiv se provádělo z pohledu fermentačního a následně došlo k zařazení do jednotlivých tříd. U krmné dávky bylo sledováno živinové složení a probíhalo následně posouzení k potřebě živin a energie k doporučeným hodnotám. Výživa by měla být složena z kvalitních objemných krmiv, aby nedocházelo ke zdravotním komplikacím u dojnic a krmnou dávku sestavit tak, aby co nejvíce odpovídala fyziologickým potřebám dojnic.
The evaluation of cattle nutrition level in the agriculture enterprise
Keywords: krmná dávka; objemná krmiva; technika krmení; výživa dojnic; ration; roughage; a technique for feeding; dairy cow nutrition