Konkurenceschopnost podniků zařazených do technologicky méně náročného průmyslu - Herclíková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou konkurenceschopnosti na více úrovních ekonomiky. Od národohospodářského sektoru, který v práci představuje odvětví technologicky méně náročného průmyslu, přes textilní průmysl až po samotný podnik. První polovina práce je zaměřena na definování pojmu konkurenceschopnost a také na způsoby jejího měření. Práce obsahuje krátkou ekonomickou charakteristiku vybraného podniku a jeho přístupy k cirkulární ekonomice. Hlavním cílem práce je zhodnotit možnosti hodnocení konkurenceschopnosti prostřednictvím ekonomické výkonnosti podniků zařazených do technologicky méně náročného průmyslu pomocí výběrů vhodných ukazatelů, a to i v souvislosti s principy cirkulární ekonomiky. Na závěr je provedena vzájemná komparace vypočtených ukazatelů na všech hodnocených ekonomických úrovních.
Competitiveness of Enterprises classified in Low Technology Industries
Keywords: Konkurenceschopnost; cirkulární ekonomika; low-tech sektor; produktivita; Competitiveness; Circular Economy; Low-tech sector; Productivity