Historie skialpinismu v českých zemích\\ - Tomeš, Filip (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je zaměřena na historii a vývoj skialpinismu v českých zemích. Diplomová práce obsahuje čtyři části. První část vymezuje pojem skialpinismus v jednotlivých etapách jeho vývoje. Druhá část diplomové práce se zabývá vznikem a vývojem lyží samotných, vývojem vázání a dalších potřebných věcí pro skialpinismus jako jsou např. tulení pásy. V třetí části je historie skialpinismu rozdělena na jednotlivá období, počínaje rokem 1900 - 1918, dále je to období mezi Válkami, následuje období od roku 1945 do roku 1975 a posledním obdobím je období od roku 1975 do současnosti. Čtvrtá část diplomové práce obsahuje srovnání vývoje skialpinismu v českých zemích s vývojem českého skialpinismu mimo české země a skialpinismem ve světě.
History of skialpinism in Czech country\\
Keywords: Vysokohorské lyžování; vysokohorská turistika; skialpinistická výstroj a výzbroj; soutěžní disciplíny; funkcionáři.; alpine skiing; alpine hiking; skialpinistic equipment; competitions; officers.