Keramická plastika zvířete - Zbytovská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce sestává ze tří částí. Úvodní odstavce se zaobírají želvou z odborného hlediska. Popsán je nejen historický vývoj želvy, ale i symbolika tohoto živočicha. Zmíněny jsou i paleontologické vykopávky a zajímavosti, které se želvou souvisí. Následují kapitoly, ve kterých řeším problematiku želvy po praktické stránce. I při keramické tvorbě mi byly východiskem poznatky ze studia odborné literatury o želvách. Třetí část je pak doplněním textu o fotodokumentaci. Tou je zachycen nejen finální výtvor, ale i samotný průběh zpracování.
Animal ceramic sculpture
Keywords: želva; symbolika živočichů; keramika; keramická plastika zvířete; turtle; animal symbolism; ceramics; animal ceramic sculpture