Slavnostní vjezd Amálie Vilemíny Brunšvicko-Lüneburské do Vídně roku 1699 - Lee Stolička, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje slavnostnímu vjezdu Amálie Vilemíny Brunšvicko-Lüneburské do Vídně 24. února 1699, který se uskutečnil u příležitosti sňatku s římským králem Josefem I. Zaměřuje se především na rekonstrukci průběhu slavnostního vjezdu. Předmětem zájmu je interpretace bohatého symbolického poselství, kterému se autor věnuje v chronologickém pořadí. Stranou pozornosti nezůstává ani okázalý barokní ohňostroj, který se konal v průběhu následných svatebních oslav. V první kapitole se autor rovněž věnuje výběru budoucí manželky římského krále Josefa I. očima hannoverského kurfiřta Arnošta Augusta. Následná kapitola se zabývá svatbou v zastoupení v Modeně. Druhá kapitola se věnuje rekonstrukci cesty Amálie Vilemíny Brunšvicko-Lüneburské z Modeny do Vídně. Přítomná práce se také pokouší odkrýt jednotlivé symbolické prvky v průběhu cesty a následného vjezdu do Vídně. Tvořily je zejména motivy z antické mytologie a výjevy z křesťanské věrouky.
Ceremonial entry of Amalie Villemin Brunswick-Lüneburg to Vienna in year 1699
Keywords: Vilemína Amálie Brunšvicko-Lüneburská; římský král Josef I.; Vídeň; slavnostní vjezd; barokní ohňostroj; svatba; symbolická komunikace; Amalie Villemin Brunswick-Lüneburg; roman king Joseph I.; Vienna; ceremonial entry; baroque firework; marriage; symbolic communication