Struktura produkce v ekologickém zemědělství ve středních Čechách - Chlumská, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením struktury produkce v ekologickém zemědělství ve středních Čechách. V teoretické části je popsána definice ekologického zemědělství, historie a význam. V následující kapitole je zmíněn vývoj ekologického zemědělství v České republice. Dále jsou zmíněny specifika rostlinné i živočišné produkce a v neposlední řadě i mimoprodukční funkce ekologického zemědělství. Praktická část práce se zabývá vyhodnocením dat, která byla získána z databází ÚZEÍ a MZe, dotazníkových šetření a dat ZF JU. Vyhodnocena je výměra jednotlivých plodin, struktura a objem produkce, druhy a počty chovaných zvířat aj. Data jsou shromážděna pro region střední Čechy a porovnána s celou Českou republikou. Z výsledků vyplývá, že nejvíce je ekologické zemědělství zastoupeno v Jihočeském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V kraji Středočeském je podíl pouze 4,5 % z veškeré půdy, která se je v ekologickém režimu hospodaření. Největší podíl ploch v ekologickém zemědělství zaujímají trvalé travní porosty. Jejich výměra je největší především v horských a podhorských oblastech. Jednoznačně nejpěstovanější skupinou plodin jsou obiloviny. Ve Středočeském kraji byly pěstovány na 2176,8 ha. Z chovu hospodářských zvířat v této oblasti dominuje chov ovcí.
Structure Of Organic Farming In Central Bohemia
Keywords: ekologické zemědělství; ekologická produkce; Středočeský kraj; organic farming; organic production; Central Bohemia