Vliv maedi-visna viru na reprodukční ukazatele ve vybraném chovu plemene šumavská ovce - Ouředníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vlivu maedi-visny na reprodukční ukazatele ovcí ve vybraném chovu plemene šumavská ovce. V hodnoceném stádě bylo provedeno sérologické vyšetření testem ELISA, jehož výsledky byly použity pro porovnání dosažených ukazatelů reprodukce zdravých a infikovaných bahnic. Onemocnění maedi-visna bylo prokázáno v 16 případech ze 193 vzorků (8,29 %). Byl zjištěn statisticky průkazný vliv maedi-visny na věk nakažených bahnic a počet odchovaných jehňat. Ve všech ostatních sledovaných ukazatelích (počet živě narozených jehňat, hmotnost jehňat ve 100 dnech, výskyt jalovosti, úhynů a mrtvě narozených jehňat) byly zjištěny rozdíly ve prospěch bahnic negativních maedi-visny, ovšem nebyly statisticky průkazné. Maedi-visna je nevyléčitelné onemocnění a hlavním nástrojem v boji s tímto onemocněním zůstává preventivní ochrana chovů před zavlečením nákazy.
The influence of maedi-visna on reproductive indicators in selected Šumava sheep breeding
Keywords: maedi-visna; ovce; šumavská ovce; reprodukce; Maedi-visna; sheep; Šumava sheep; reproduction