Četnost výskytu fertilních a sterilních populací hasivky orličí (Pteridium aquilinum) s porovnáním jednotlivých cytotypů - Podroužek, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Ke zhodnocení četnosti výskytu fertilních populací hasivky orličí (Pteridium aquilinum) byla získána data z veřejných herbářových sbírek. Rovněž byly zajištěny vzorky hasivky orličí k posouzení míry fertility a ke stanovení četnosti výskytu diploidního a triploidního cytotypu za použití průtokové cytometrie. Vybrané vzorky byly dále využity k analýze mikrosatelitů pro zjištění populační struktury obou cytotypů a způsobu šíření triploidních rostlin hasivky orličí.
Frequency of occurence of the bracken fern (Pteridium aquilinum) fertile and sterile populations and the comparison of its cytotypes
Keywords: korelace fertility; míra abortovanosti výtrusů; neredukované výtrusy; kultivace; průtoková cytometrie; autotriploidie; analýza mikrosatelitů; fertility correlation; spore abortion index; unreduced spores; cultivation; flow cytometry; autotriploidy; microsatellite analysis