Využití fiskální politiky v simulátoru ekonomických nástrojů - Tupý, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce obsahuje popis fiskální politiky a její využití v simulátoru ekonomických pohybů. Nejdříve se zde nachází popis fiskální politiky, jejích strategií a nástrojů, jimiž se snaží stát udržovat stabilní ekonomický růst. Teoretické znalosti nabyté během rešerše byly následně využity v při tvoření praktické části bakalářské práce. V té byl vytvořen diagram, který ilustruje možnosti, jež má uživatel simulátoru před pokračováním do dalšího kvartálu. Dále jsou zde vytvořeny náhodné události zobrazované během průchodu simulátorem uživateli. U každé události je její teoreticky popis, text zobrazený uživateli, její dopad na HDP, nezaměstnanost a inflaci, jež jsou hlavními ukazateli v simulátoru, a popis nejúčinnějšího řešení situace pomocí nástrojů fiskální politiky, doplněné tabulkami s jejich veškerými kombinacemi. Praktická část také obsahuje obecný popis simulátoru, popis jeho průchodu, matematický vzorec pro výpočet budoucích hodnot a vizuální stránku, aby měl čtenář ucelenou představu o tom, jak simulátor funguje a vypadá.
Usage of Fiscal Policy in the Economic Instruments Simulator
Keywords: simulátor; fiskální politika; daně; inflace; státní výdaje; simulator; fiscal policy; taxes; inflation; government spending