Výtvarné činnosti jako cesta k prosociální výchově dětí ve volnočasových aktivitách - Bačáková, Jaromíra (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá rozvojem prosociálního chování dětí ve volnočasových aktivitách za využití výtvarných činností. První teoretická část se zabývá základními pojmy, jako je etika a morálka, morální výchovou, jejími metodami, cíli i tím, jak se vyvíjí morální myšlení v dětském věku. Větší prostor je věnován koncepci prosociální výchovy prof. R. Roche Olivara, ze které vychází praktická část. Tvořivost a její rozvíjení jsou předmětem další kapitoly, ve které je vymezena výtvarná tvorba a motivace hrou, jenž je přiměřená dětem mladšího školního věku, pro které je projekt určen. Praktická část přibližuje zařízení volného času s charakteristikou Domu dětí a mládeže v Dačicích, kde byl projekt realizován. Jednotlivé výtvarné činnosti jsou doplněny cíli, použitým materiálem, postupy, zvolenou motivací a zakončeny vlastní reflexí.
Art activities as a way to pro-social education of children in leisure activities.
Keywords: Mravní výchova; etická výchova; prosociálnost; tvořivost; výtvarná hra; výtvarné tvoření; dítě; mladší školní věk; volný čas.; Moral education; ethical education; pro-social education; creativity; art play; art creation; child; younger school age; leisure.