Prevence zneužívání návykových látek dětmi a mladistvými v Českých Budějovicích. - Krygarová, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá možnostmi prevence zneužívání návykových látek dětmi a mladistvými v Českých Budějovicích. Teoretická část zahrnuje základní pojmy, rizikové faktory a prevenci zneužívání návykových látek, respektive její druhy, preventivní opatření, programy i to, kteří lidé pracují s cílovou skupinou prevence, tedy s dětmi a mládeží. Empirická část přináší popis některých vybraných možností a zařízení, zabývajících se prevencí na území Českých Budějovic. Tyto informace doplňují zpracované rozhovory s lidmi, kteří na uvedených místech pracují. Je zde přiblížena jejich konkrétní pracovní činnost v oblasti prevence, i osobní názory na danou problematiku, což umožňuje vytvoření aktuálního a různorodého pohledu na stav úrovně konkrétní poskytované prevence.
Prevention of substance abuse by children and adolescents in the Czech Budweis.
Keywords: návykové látky; prevence; rizikový faktor; volný čas; addictive substances; prevention; risk factor; leisure