Nevyužitý potenciál cestovního ruchu vybraných venkovských regionů - Tíkalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo na základě provedených analýz a terénního šetření charakterizovat rozvoj cestovního ruchu ve venkovském mikroregionu Sdružení obcí Pod horou a následně vypracovat několik návrhů, které by využily přednosti mikroregionu tak, aby co nejlépe odpovídaly přáním a potřebám vybraných skupin návštěvníků. Na Choustnicku je venkovská turistika teprve v počátcích. Krajina mikroregionu nabízí docela dobré předpoklady zejména pro letní turistiku a umožňuje zdejším návštěvníkům využití pro rekreaci, sport i oddechovou činnost. V létě jsou zde vhodné podmínky pro pěší turistiku, cykloturistiku a houbaření. Závěrem diplomové práce lze konstatovat, že z hlediska návštěvnosti patří posuzovaný mikroregion spíše k podprůměru. Příčiny tohoto stavu je možné spatřovat v nevyhovující infrastruktuře cestovního ruchu, která negativním způsobem ovlivňuje návštěvnost a rovněž průměrnou délku pobytu turisty v mikroregionu, dále v nedostatečné a nekoordinované propagaci památek na trhu cestovního ruchu a v nedostatečné nabídce tématicky zaměřených produktů cestovního ruchu.
Unused Tourism Potential of Standard Rural Regions
Keywords: venkovská turistika; mikroregion; cestovní ruch; agroturistika; destinační management; infrastruktura cestovního ruchu; cykloturistika; rural tourism; microregion; tourist trade; agrotourism; infra-structure of the tourist trade; cycling