Vývoj, změny a reformy volebního systému do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vzniku samostatné ČR - Mizerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem, změnami a reformami volebního systému do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V první části jsem se zaměřila na definici volebního systému, jeho rozdělení a s ním související svobodné volby, politické strany a stranické systémy. Druhá část je věnována historii vývoje a reforem volebního systému do Poslanecké sněmovny od vzniku Československé republiky až do roku 1992. V následující části je rozebrán vývoj volebního systému a jeho dopad na utváření vlád po vzniku samostatné České republiky. Závěrečná část je samostatně věnována neuskutečněné reformě volebního systému z roku 2000. Práce je doplněna tabulkami a grafy.
The development, transitions and reforms of the electoral system to the Chamber of Deputies of the Czech Republic Parliament after the constitution of the separate Czech republic
Keywords: svobodné volby; volební systémy; politické strany; hlasy; mandáty; free elections; electoral systems; political parties; vote; mandates