Verbální pedagogická komunikace v odborném výcviku na středních odborných učilištích - Bízková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Verbální komunikace je v současné době velkým problémem dospívajících studentů. Při odborném výcviku na středních odborných učilištích nestačí jenom praktické procvičování, ale velký důraz se klade na pedagogickou komunikaci, zejména na její verbální část, poněvadž žáci lépe vnímají činnost spojenou s výkladem. Mládež je naše budoucnost, proto je musíme do života připravit co nejlépe a vedle rodinného zázemí nejvíce působí školy. Cílem práce bude zjistit problematiku verbální komunikace učitele se žáky v rámci odborného výcviku na středních odborných učilištích. V teoretické části bude popsána pedagogická komunikace v rámci odborného výcviku se zaměřením na specifické aspekty a problémy verbální komunikace v této organizační formě. Praktická část práce bude zpracována pomocí metody dotazníkového šetření u učitelů odborného výcviku. Cílem bude zjistit, s jakými problémy ve verbální komunikaci se učitelé v rámci odborného výcviku setkávají.
Verbal Educational Communication in Vocational Training at Secondary Vocational Schools
Keywords: komunikace; verbální komunikace; pedagogická komunikace; pedagogika; učitel; žák; dialog; communication; verbal communication; pedagogy communication; pedagogy; teacher; pupil; duologue