Edukace klientů po operaci varixů DK o pooperačním režimu - Brůhová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Varixy postihují 10 - 20% světové populace, kdy častěji postihují ženy a prevalence jejich výskytu se zvyšuje s věkem. Mezi faktory zvyšující incidenci k varixům na dolních končetinách jsou ženské pohlaví, těhotenství, nošení stahujících oděvů, protrahovaná stání, výrazná obezita, používaní perorálních kontraceptiv ale i vrozené predispozice pro riziko slabosti žilní stěny, která časem vede k žilní dilataci.Varixy dolních končetin jsou v současné době již téměř považovány za jednu z civilizačních chorob. Moderní dobou a pohodlným životem jen s malým množstvím pohybu obtěžují během života nemalé procento z nás. Cílem práce je zjistit nejčastější způsob edukace klientů po operačním řešení varixů dolních končetin, zda klienti chápou a vnímají edukaci jako přínos a zda sestry v roli sestry edukátorky využívají zpětné vazby a vnímají edukaci jako součást ošetřovatelského procesu.
Education of patients after lower extremity varices surgery on postoperative regime
Keywords: varixy; edukace; pooperační režim; klient; sestra; varices; education; postoperative regime; client; nurse