Terezie Hradilková - osobnost sociálně charitativního života 20. století - Tomečková, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce bylo představit osobní a pracovní život zakladatelky rané péče, paní Mgr. Terezie Hradilkové. Stať byla rozdělena do čtyř částí. První se zabývala zdravotním postižením, další popisovala postižení zrakové a třetí část potom byla věnována charakteristice rané péče. Na životní příběh paní Terezie Hradilkové se zaměřila poslední, čtvrtá část této práce. V ní byl podán detailnější pohled na její kořeny, sociální práci nebo rodinný život, ale také na její osobní prožívání a životní zkušenosti, a to na základě osobního rozhovoru s ní. Hlavní přínos této stati pak může být spatřen především v popisu životního příběhu ženy, která stála na začátku sociální práce pro zdravotně znevýhodněné děti a jejich rodiče a jejíž jméno by proto mělo být mezi českou veřejností více známo.
Terezie Hradilková - personality of socially-charitable live of 20th century
Keywords: sociální práce; zrakové postižení; raná péče; zdravotní postižení; životní příběh; sociální začleňování; social work; visually impaired; early care; handicapped disability; life story; social integration