Sdružení jihočeských výtvarníků v Českých Budějovicích 1925-1950 - Nesvadba, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá činností jednoho z neprávem opomíjených výtvarných spolků působících v Českých Budějovicích v rozmezí let 1925 - 1950. Jedním z cílů bylo postihnout jak historii samotného sdružení tak nejdůležitější činnost výtvarných spolků, kterou byla výstavní činnost. Dále jsem se pokusil nastínit historii některých členů spolku jako bývalých legionářů a s tím související dějiny 1. pěšího pluku Mistra Jana Husi. Primárním pramenem pro mou práci byl velmi obsáhlý fond Sdružení jihočeských výtvarníků ze SOA Třeboň, dále jsem využil dobový i soudobý tisk, a dále množství pramenů úřední i neúřední povahy uložených v SOkA České Budějovice.
Southbohemian Art Society in České Budějovice 1925-1950
Keywords: výtvarné spolky; České Budějovice; 1925-1950; sdružení jihočeských výtvarníků; výstavní činnost; art-societies; history; exhibitions; legionaries