Vyhodnocení aktivit veřejně prospěšného poplatníka v období pandemie Covid-19 z hlediska daně z příjmů právnických osob - Flanderová, Klára (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá činností veřejně prospěšného poplatníka během světové pandemie Covid-19 z hlediska daně z příjmu právnických osob. Zároveň řeší hypotetické aktivity a jejich dopad na daň z příjmu. Vybraným subjektem je nezisková organizace Střední škola a Jazyková škola. Tato organizace poskytla svou účetní závěrku jako hlavní zdroj informací pro zpracování diplomové práce Práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá stanovením daně z příjmů právnických osob a veřejně prospěšným poplatníkem. Praktická část porovnává rok se světovou pandemií s rokem bez pandemie. Dále je sledován dopad na daň, jestliže dojde ke změně v účetní metodice, nebo bude úplně zastavena vedlejší činnost příspěvkové organizace, anebo naopak je sledována změna na dani, pokud by vybraný subjekt začal provozovat další novou ziskovou činnost, kterou by bylo poskytování cukrářských kurzů. Závěrem práce je zhodnocení činnosti poplatníka a jsou uvedena doporučení pro vybranou organizaci v souladu s teoretickou částí vybrané organizace. Týká se tak zejména pečlivějšího vypracování vnitřních směrnic týkajících se rozdělování režijních nákladů. Z porovnání roku, který postihla pandemie Covid -19, a roku bez vládních omezení, vyšlo najevo, že z pohledu daně z příjmů právnických osob nedošlo k výrazné změně.
Evaluation of the Activities of a Public Benefit Taxpayer during the Covid-19 Pandemic in terms of Corporate Income Tax
Keywords: Veřejně prospěšný poplatník; Daň z příjmů právnických osob; Daňové přiznání; Hlavní a vedlejší činnost; Základ daně; Public Benefit Taxpayer; Corporate Income Tax; Declaration of Taxes; Main Activity; Economic Activity; Tax Base