Veterinární problematika v chovu papoušků rodu Amazona - Jeřábek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2014)
Papoušci rodu Amazona jsou nyní, kromě několika kriticky ohrožených druhů, již často zastoupeni jak v chovech zoologických zahrad, tak i v zájmových chovech. Při dodržování určitých pravidel je možné, tyto papoušky z tropických oblastí nového světa chovat a odchovávat i v našich klimatických podmínkách. I přes dodržování, co nejvhodnějších podmínek v chovu v zajetí, mohou tyto papoušky postihnout různé zdravotní problémy a nemoci. Tato práce měla za cíl shromáždit nejnovější poznatky veterinární problematiky postihující papoušky rodu Amazona a zároveň je rozdělit do částí podle typu onemocnění a vyskytujících se zdravotních problémů. Členění práce: Infekční choroby. Zranění a úrazy. Enviromentální vlivy. Vývojové a růstové abnormality. Nádorová onemocnění. Ostatní onemocnění. Výčet těchto chorob uzavírá Souhrn nejběžnějších onemocnění. V závěru této práce jsou vyjmenovány nemoci, ke kterým mají papoušci rodu Amazona predispoziční předpoklady.
Analysis of health problems in the breed parrots of the genus Amazona
Keywords: Papoušek; rod Amazona; nemoc; infekce; veterinární problematika; diagnóza; terapie; virus; choroba.; Parrot; genus Amazona; disease; infection; veterinary issues/problems; diagnosis; treatment; virus; disease.