Revitalizace hlavních odvodňovacích zařízení a technicky upravených vodních toků v zemědělsky obhospodařované krajině v působnosti ZVHS - Štěpán, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je popsat vodohospodářské revitalizace, jejich vývoj, možnosti a předlohy jako opatření, která mají za úkol zlepšit hydrologickou stabilitu zemědělsky obhospodařované krajiny narušenou nevhodnými vodohospodářskými stavbami, jako byly vodohospodářské meliorace a technické úpravy toků. V této práci jsou popsané konkrétní příklady revitalizačních opatření na tocích v působnosti Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS). Příklady byly vybrané pro ukázku rozdílného přístupu a rozdílných možností realizace záměru revitalizace vodního toku. Realizace revitalizačních opatření byla na každém pracovišti ZVHS řešená podobným způsobem, ale měla jiný průběh a své specifické problémy.
Revitalization of major drainage facilities and technically modified streams in agricultural landscape managed by ZVHS.
Keywords: revitalizace; vodohospodářské meliorace; odvodnění; vodní toky; hlavní odvodňovací zařízení; Zemědělská vodohospodářská správa; úpravy toků; správci toků; profil koryta; opevnění koryta; revitalization; amelioration; drainage; water flows; main drainage; Agricultural Water Management; flow adjustments; flow controllers; channel profile; channel walls