Fázová výživa dojnic - Ursová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na fázovou výživu dojnic, tedy výživu v mezidobí. Poukazuje na kritické fáze tranzitního období a časné laktace, kdy se významně mění krmná dávka a přechází se z nízkoenergetického krmiva na energetické. Nejprve jsou představeny jednotlivé živiny krmiva, je uveden jejich význam a potřeba. Dále jsou popsány fáze mezidobí, jejich specifika a nároky na výživu. Tato práce také pojednává o skladbě krmných dávek z jednotlivých komponentů a vhodné použití v jednotlivých obdobích.
Phase nutrition of dairy cows
Keywords: výživa; dojnice; tranzitní období; časná laktace; mezidobí; nutrition; dairy cows; transit period; early lactation; meantime