Využití pohádek k rozvíjení tvořivosti dětí v mateřské škole - Vlasatá, Miluše (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je popsat a ověřit možnosti rozvíjení tvořivosti v mateřské škole s využitím pohádkového námětu. Teoretická část je rozdělena do dvou částí. První je zaměřena na výklad základních psychologických předpokladů tvořivosti, tzn. tvořivého myšlení, fantazie, motivace a na jejich specifika v předškolním věku. Zabývá se také osobností učitele a významem hry pro rozvoj tvořivých dovedností. Druhá část je věnována pohádce, jejím charakteristickým znakům a současnému využití v předškolním vzdělávání se zřetelem na rozvíjení tvořivosti. Praktická část obsahuje program rozvíjení tvořivosti vycházející z pohádkových námětů, výzkumné šetření je zaměřeno na jeho realizovatelnost a vliv na rozvíjení tvořivých schopností dětí.
The Use of Fairy Tales to Develop Children's Creativity in the Kindergarten