První pomoc tonoucím v místě události - Dudová, Apolena (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na poskytnutí první pomoci tonoucím, správné provedení kardiopulmonální resuscitace a na možnost využití záchranných a ochranných pomůcek. Objasňuje hlavní příčiny tonutí, upozorňuje na nejčastější místa tonutí a ukazuje cesty prevence a bezpečnosti. Cílem výzkumné části práce bylo zjistit, zda má laická veřejnost teoretické znalosti v poskytování první pomoci tonoucím. Ve výzkumné části práce byla použita kvantitativní metoda sběru dat. Data byla získána pomocí dotazníků, které byly rozdány laické veřejnosti v oblasti Uherského Hradiště. Dotazník byl anonymní, obsahoval 14 otázek. Každá otázka měla vždy pouze jednu správnou odpověď. Otázky zjišťovaly teoretickou znalost první pomoci tonoucím a teoretickou znalost kardiopulmonální resuscitace. Hypotéza předpokládala, že laická veřejnost má teoretické znalosti v poskytování první pomoci tonoucím. Ze stanoveného kritéria přijatelnosti hypotézy a z výsledků kvantitativního šetření výzkumu vyplývá ovšem opak, že laická veřejnost nemá teoretické znalosti v poskytování první pomoci tonoucím. Na základě výzkumu byla tedy hypotéza vyvrácena. Nedostatečné znalosti měla laická veřejnost zejména v postupech kardiopulmonální resuscitace. Závěrem z výzkumu vyplývá, že by se laická veřejnost měla více zajímat o postupy a novinky v kardiopulmonální resuscitaci a o základy první pomoci. Seznamování s první pomocí a kardiopulmonální resuscitací by mělo být pro laickou veřejnost také lépe a více dostupné. Řešením by mohly být povinné kurzy první pomoci pro pracovníky všech profesí poskytované zaměstnavateli alespoň jednou ročně.
First Aid to drowning People in the Place of Event
Keywords: tonutí - utonutí - hypotermie - záchrana tonoucího - první pomoc - kardiopulmonální resuscitace; Drowning - getting drowned - hypothermia - drowning person rescue - first aid - cardiopulmonary resuscitation