Vliv minerálních látek na zdravotní stav a reprodukci skotu bez tržní produkce mléka - Dvořáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2022)
Minerální látky ve výživě masného skotu jsou velmi důležité pro zdravotní stav krav, jejich zabřezávání a také pro jejich telata a mlezivo, které je pro ně velmi důležité. Cílem práce bylo zhodnotit zdravotní stav a reprodukční ukazatele z hlediska obsahu minerálních látek v krvi krav bez tržní produkce mléka. V literárním přehledu je popsána trávicí soustava skotu, charakterizován masný skot a to především masný simental, u kterého pokus probíhal. Dále popisuji výživu skotu, složení krve a hematologické parametry krve. Celkem byly provedeny 3 odběry vždy po 3 týdnech. V každém odběru bylo odebráno 12 vzorků krve od krav, které byly ve věku 20 - 30 měsíců o živé hmotnosti 600 - 750 kg. Celkově lze říci, že většina hodnot se pohybovala v rámci obvyklých rozpětí referenčních hodnot. Při zachování stejné krmné dávky a přidání minerálního lizu se zvýšeným obsahem selenu by mohly krávy lépe zabřezávat a zlepšily by se některé hodnoty minerálních látek.
Influence of minerals on health status and reproduction of cattle without marketable milk production
Keywords: masný skot; masný simental; minerální látky; krev; beef cattle; meat simental; minerals; blood