Flóra cévnatých rostlin základního pole (kvadrantu) středoevropského mapování (CEBA) č. 7251 (jižní okolí Českého Krumlova) - Vorel, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Účelem této práce bylo určit základní charakteristiku přírodních podmínek kvadrantu č. 7251 středoevropského mapování, vytvoření přehledu dosud uváděných taxonů cévnatých rostlin v tomto území na základě literárních údajů. Tyto údaje byly porovnány s údaji z vlastního terénního průzkum, který byl proveden v roce 2011 a 2012, a to od března do září. Na základě výše uvedených údajů byl sestaven úplný druhový seznam zkoumaného území, který byl porovnán s druhovým bohatstvím ostatních kvadrantů České republiky. Kvadrant č, 7251 leží v povodí Vltavy a je součástí Českokrumlovské vrchoviny, jež je složena ponejvíc z krystalických hornin moldanubika. Nadmořská výška kolísá od 828 až k 500 m. n. m. Území se nachází ve srážkovém stínu Šumavy (průměrný úhrn srážek 650 mm za rok), z převážné části je tvořeno mezofytikem a z malé části oreofytikem. Ve zkoumaném území bylo literárními zdroji dosud uváděno 519 taxonů cévnatých rostlin, zatímco při terénním průzkumu bylo nalezeno pouze 319 taxonů. Z tohoto počtu bylo 84 taxonů v kvadrantu dosud neuvedených. Podle literárních zdrojů a vlastního terénního průzkumu byl stanoven celkový počet druhů z kvadrantu č. 7251 na 603 taxonů. Při srovnání celkového počtu taxonů v průměrném kvadrantu České republiky s celkovým počtem taxonů z kvadrantu č. 7251 (literární zdroje + vlastní terénní průzkum) by bylo možno usuzovat, že zkoumané území je druhově chudší.
Flora of vascular plants in the base area of the Central European grid system (CEBA) No. 7251 (southern vicinity of Český Krumlov town)
Keywords: Kvadrant; flóra; Český Krumlov; Base area; flora; Český Krumlov