Sirné sloučeniny "sladkého česneku" (Tulbaghia violacea Harv.) - Ranglová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2012)
V teoretické části je znázorněna podobnost vzniku rozkladných sirných látek vznikajících v česneku (Allium sativum L.) a "sladkém" česneku (Tulbaghia violacea Harv.) po porušení jejich pletiv. Nápní praktické části pak bylo vyextrahovat z kořínků T. violacea marasmicin, majoritní rozkladnou sirnou látku a porovnat jeho antimikrobiální aktivitu s allicinem, majoritní rozkladnou sirnou látku v česneku proti některým rostlinným a živočišným bakteriiím a proti kvasince (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) užitím diskové difúzní metody. Diluční metodou byla určena MIC marasmicinu a allicinu proti živočišným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus).
Sulfur compounds of "sweet garlic" (Tulbaghia violacea Harv.)
Keywords: allicin; marasmicin; Tulbaghia violacea Harv.; MIC; allicin; marasmicin; Tulbaghia violacea; MIC