Bezpečnostní studie výpadků elektrické energie na území obce z rozšířenou působností České Budějovice - Šarvaic, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Elektrická energie je velmi důležitou součástí naší společnosti. Každá domácnost, potřebuje pro svou každodenní činnost elektrickou energii, každá firma, potřebuje elektrickou energii pro svou výrobu, celá naše společnost se bez elektrické energie neobejde, je doslova páteří, alfou a omegou všeho. Moderní výdobytky jako jsou mobilní telefony, média, počítačové soustavy, ale i světlo, to vše je díky elektrické energii, která je nedílná součást života a nikdo si už nedokáže život bez elektrické energie představit. Elektrická energie je velmi důležitá pro chod státu, je zahrnuta do kritické infrastruktury a vypadnutí elektrické energie ohrozí úplně vše napříč celou naší společností. Z tohoto důvodu je žádoucí, aby se společnost naučila s elektrickou energií šetřit a taktéž, aby se připravila na možnost, že výpadek elektrické energie může postihnout kohokoli a kdykoli. Tématem této diplomové práce je elektrická energie. Diplomová práce řeší otázku, zda PČR je schopná adekvátně zasáhnout při výpadku elektrické energie na ORP České Budějovice a zda její připravenost na tuto možnost, je na vysoké úrovni. Cílem práce je provedení bezpečnostní studie možných ohrožení v ORP České Budějovice. Pro zpracování diplomové práce byla stanovena výzkumná otázka "Jakým způsobem bude ORP České Budějovice zabezpečeno během výpadku elektrické energie?" Diplomová práce je v teoretické části zaměřena na krizové řízení obecně, vysvětlení pojmů krizová situace, krizový plán kraje, krizový štáb, jsou zde vyjmenovány složky IZS a jejich hlavní činnost, vymezení povinností hejtmana a jeho působnost v IZS, jeho činnost při vzniklém nebezpečí, vysvětlení pojmů infrastruktura a kritická infrastruktura. Je zde vypsána platná současná legislativa ve všech zmíněných odvětvích. V další části je uvedena elektrická energie, je zde vypsán její vznik, jaké druhy elektráren elektrickou energii vyrábí, přenosová a distribuční soustava, jaké společnosti elektrickou energii vyrábí a distribuují, činnost ministerstva průmyslu a obchodu, činnost regulačních úřadů a statní energetické inspekce, činnost výrobců elektrické energie při výpadku elektrické energie v době hrozby vzniku a při vzniku krizové situace, činnost provozovatelů elektrické energie v době vzniku krizové situace, činnost územních správních úřadů v době hrozby vzniku a při vzniku krizové situace. V praktické části diplomové práce je zmíněný postup PČR při mimořádné události, počet obvodních oddělení na ORP České Budějovice, přibližné počty policistů na obvodních odděleních, vymezeny základní postupy v rámci zákona o Policii. Výzkumná část diplomové práce je zaměřena na ORP České Budějovice, ve které se nachází různé firmy, které byly pro tuto diplomovou práci vybrány, vícekriteriálním hodnocením srovnávány na možné ohrožení bezpečnosti při mimořádné události výpadku elektrické energie. Dalším bodem výzkumu bylo oslovení odborníků z řad Policie České republiky Územního odboru České Budějovice, kterým byly položeny otázky na připravenost PČR, materiálního zabezpečení PČR, možných posil, které by mohly zabezpečit objekty na ORP České Budějovice při výpadku elektrické energie. Závěr této diplomové práce se zaměřuje na výzkumnou otázku, která zněla ve smyslu "Bezpečnostní studie při výpadku elektrické energie na území obce z rozšířenou působností České Budějovice". Použitou vícekriteriální metodou byly zjištěny nejvíce ohrožené objekty na území ORP České Budějovice a metodou řízeného rozhovoru s odborníky, z řad Policie České republiky Územního odboru České Budějovice, byly zjištěny informace, které jsou z pohledu bezpečnosti, významné pro její další činnost a do budoucna možného vylepšení připravenosti PČR Územního odboru České Budějovice.
safety study of electricity blackouts in the municipality České Budějovice
Keywords: Výpadek elektrické energie; Policie České republiky; energetika; krizové řízení; Územní odbor; obec s rozšířenou působností.; Electrical power blackout; power failure; Police of the Czech Republic; energy industry; crisis control; Regional Section; wider area municipality.