Trávení volného času žáků základní školy žijících ve městě a na vesnici - Beníčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje volnému času žáků druhého stupně základní školy a poukazuje na rozdíly v trávení volného času dětí žijících ve městě a na vesnici. V teoretické části jsou definovány pojmy volný čas, formy volnočasových aktivit a zařízení a prostory pro volnočasové aktivity. Dále definuje pojem prostředí a charakterizuje prostředí města a vesnice. Přibližuje téma digitálních médií a vlivu médií obecně a vysvětluje charakteristické vývojové změny žáka staršího školního věku. Praktická část je zaměřena na výzkumné šetření, které je založeno na teoretických předpokladech a prostřednictvím dotazníkového šetření jsou tyto předpoklady potvrzeny či vyvráceny. Výzkumného šetření se účastnili žáci dvou základních škol v Jindřichově Hradci, z nichž jednu navštěvují převážně děti ze spádových obcí Jindřichova Hradce a druhou děti z města.
Spending leisure time of primary school students living in the town and in the village
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; žák; prostředí; město; vesnice; digitální média; leisure time; leisure time activities; schoolchild; environment; town; village; digital media